Nieuwe ontwerp voor een gevel in de historische binnenstad van Bolsward.

Verandering gevel Marktstraat 11 in Bolsward.

 

Nieuw gevelontwerp in de historische binnenstad van Bolsward

De Marktstaat 11 in Bolsward was oorspronkelijk een juwelierszaak. Het pand wordt nu verbouwd tot woonhuis. Voor de toekomstige bewoners heb ik een nieuwe gevel ontworpen passend in het historisch stadsgezicht van Bolsward.

Oude foto’s als bron van informatie

De oude foto’s, uit het archief van Stichting Bolsward Historie, zijn een bron van informatie geweest. Oude foto’s lieten een houten pui-lijst zien met een rijke profilering. Op de foto’s is te zien dat de verdeling van het kozijn in de pui-lijst, door de jaren heen, steeds werd aangepast. De toegangsdeur naar de winkel zat links in de gevel of in het midden. De laatste jaren zat de deur in het midden en was de deur meer teruggeplaatst. De oorspronkelijke pui-lijst is totaal verdwenen en vervangen door een natuursteen plaat.

 

 

Verandering van winkel naar woonhuis

Op de tekening is te zien dat de voordeur rechts komt. De aanleiding hiervoor is de bestaande structuur van het pand en de woon-bestemming. De gang en de overloop liggen aan de rechterkant van het pand. De winkelbestemming verdwijnt want het wordt een woonhuis. Daarom is de voordeur aan de rechterkant geplaatst. De gevel is meer gesloten. Ook dit past bij een woonbestemming.

De pui-lijst is weer teruggebracht in het ontwerp van de nieuwe gevel. Gekozen is voor de monumentale  kleur wit. De kozijnen krijgen de monumentale kleur groen.

Het was een mooie opdracht om aan te werken. Ik heb met plezier de gevel ontworpen en gedetailleerd. Ook het bouwvergunning traject verliep snel (binnen vijf weken).