OBS ’t Wad in Harlingen

Ontworpen onder Grunstra Architecten bna.

OBS ’t Wad in Harlingen is gevestigd in een rijksmonument uit 1927. OBS ’t Wad is een TOM school. De oorspronkelijke school was te klein en niet geschikt voor eigentijds onderwijs. De school is in 2013 uitgebreid tot een integraal kindcentrum met 12 groepsruimten, buitenschoolse opvang, kinderopvang en een multifunctionele zaal. In de monumentale school zijn ruimten gemaakt die geschikt zijn voor het TOM onderwijs.

Een school als een schip
De oorspronkelijke school uit 1927 heeft een vorm van een schip. Het monument past goed bij de havenstad Harlingen. Het schip was niet volledig. Door de uitbreiding is het schip verder afgemaakt. De multifunctionele zaal is deels rond en vormt de achtersteven van het schip. De ramen in hoge massa van het monument, de entree, had vroeger glas-in-lood ramen. Helaas zijn de ramen verdwenen. Daarom heeft de multifunctionele zaal gekleurd dubbelglas gekregen.

Eigentijdse uitbreiding
Met de moderne uitbreiding is het schip nu af. De uitbreiding is eigentijds en makkelijk aan te passen aan de toekomstige wensen van het onderwijs. De oorspronkelijke school ligt veel hoger dan het plein. De uitbreiding dus ook. Hierdoor kon aan de pleinkant van de school een buitenpodium gemaakt worden. De school ligt naast de begraafplaats. De tribune, tegenover het podium, is tegelijk een afscheiding.

De uitbreiding van de school heeft een dusdanig vormgeving gekregen dat het ondergeschikt is aan het monument. De uitbreiding is los gehouden van het monument. Hierdoor kan licht diep de school binnen komen en is de oorspronkelijk buitenmuur zichtbaar gebleven.

Opdrachtgever: Gemeente Harlingen

Opgeleverd in: 2013

De tribune (scheiding tussen school en naastgelegen begraafplaats).
Licht via de verbinding tussen het monument en de nieuwbouw.
Loopbruggen vormen de verbinding tussen nieuwe uitbreiding en het monument.
Het vroegere glas in lood komt terug in de sportzaal.
OBS-'t-Wad-in-Harlingen_docenten-kamer
Docentenkamer.