OBS ’t Wad in Harlingen

Geplaatst op Geplaatst in Basisscholen, IKC, KDV/PSZ, Restauratie
Ontworpen onder Grunstra Architecten bna.

 

OBS ’t Wad

OBS ’t Wad in Harlingen is gevestigd in een rijksmonument uit 1927. OBS ’t Wad is een TOM school. De oorspronkelijke school was te klein en niet geschikt voor het eigentijds onderwijs zoals het TOM onderwijs (team op maat). De monumentale school is in 2013 verbouwd en gerestaureerd. De oorspronkelijke school is tijdens de restauratie uitgebreid met een moderne uitbreiding met ruimte voor 12 groepsruimten, buitenschoolse opvang, kinderopvang en een multifunctionele zaal. De basisschool voor primair onderwijs en kinderopvang is een integraal kindcentrum voor nul tot twaalf jaar.

Een school als een schip

De oorspronkelijke school uit 1927 heeft een vorm van een schip. Het monument past goed bij de havenstad Harlingen. Het schip was niet volledig. Door de uitbreiding is het schip verder afgemaakt. De multifunctionele zaal is deels rond en vormt de achtersteven van het schip. De ramen in hoge massa van het monument, de entree, hadden vroeger glas-in-lood ramen. Helaas zijn de ramen verdwenen. Daarom heeft de multifunctionele zaal gekleurd dubbelglas gekregen.

Eigentijdse uitbreiding

Met de moderne uitbreiding is het schip nu af. De uitbreiding is eigentijds en makkelijk aan te passen aan de toekomstige wensen van het primair onderwijs. De oorspronkelijke school ligt veel hoger dan het plein. De moderne uitbreiding van de school ligt gelijk met de oorspronkelijke school. Van dit gegeven is gebruik gemaakt door aan de plein kant van de school een trappen en een buitenpodium te maken.

Een ander gegeven is dat de school naast de begraafplaats ligt. Vanaf het plein zouden de kinderen rechtstreeks zicht hebben op de begraafplaats. Daarom is er een afscheiding gemaakt tussen de school en de begraafplaats. De afscheiding is ontworpen als een tribune en ligt tegenover het buitenpodium van de school.

De uitbreiding van de school heeft een dusdanig vormgeving gekregen dat het ondergeschikt is aan het monument. De uitbreiding is los gehouden van het monument. Hierdoor kan licht diep de school binnen komen en is de oorspronkelijk buitenmuur zichtbaar gebleven.

Opdrachtgever: Gemeente Harlingen

Opgeleverd in: 2013

De tribune (scheiding tussen school en naastgelegen begraafplaats).
Licht via de verbinding tussen het monument en de nieuwbouw.
Loopbruggen vormen de verbinding tussen nieuwe uitbreiding en het monument.
Het vroegere glas in lood komt terug in de sportzaal.
OBS-'t-Wad-in-Harlingen_docenten-kamer
Docentenkamer.