Brede school De Meerkant in Oostwold (Gr.)

Geplaatst op Geplaatst in Basisscholen, Brede school

De brede school De Meerkant is een multifunctionele school (MFC) met meer dan acht gebruikers.

Elementen uit de omgeving terug in het ontwerp

De Groninger boerderij uit het Oldambt is de inspiratiebron geweest voor het ontwerp. Bestaande elementen van de locatie zijn behouden en geïntegreerd. Groninger boerderijen hebben vaak een toegangsweg omgeven door bomen. Dat heeft de brede school ook. Het fietspad naar de school ligt tussen de bestaande bomenrij. De stallen van de boerderijen uit de omgeving liggen meestal achter de boerderij verder het land in. De multifunctionele sporthal ligt achter de school en is opgenomen in het landschap.

Het ontwerp van de brede school heeft alle elementen in zich van een boerderij. De beide basisscholen zijn ondergebracht in het schuurgedeelte met de rode dakpan. De kap van de school loopt af richting het dorp Oostwold. Op deze manier past de school zich aan bij de maat en schaal van het dorp. Aan de kant van het water is de school hoger.
Het woonhuisgedeelte van de school, biedt ruimte aan de functies zoals de bibliotheek, de kantoren en de ruimten voor welzijn (Steunstee).

Het kinderdagverblijf (KDV) en peuterspeelzaal (PSZ) is te vinden in het laagste gedeelte, de rustige kant, van de school.

Techniek goed geïntegreerd

De school is een frisse school. De school wordt geventileerd door middel een mechanisch ventilatie systeem. De luchtbehandeling kasten, die daar voor nodig zijn, staan op de zolder van de school. In het woonhuis deel om precies te zijn. Een rooster dat, nodig voor het ventilatiesysteem, is geïntegreerd in de gevel (integraal ontwerpen – BIM). De lucht wordt door een grote buis getransporteerd naar de groepsruimten. Door de andere buis komt de retourlucht terug. De warmte wordt uit de retourlucht teruggewonnen en weer afgegeven aan de verse lucht dat van buiten komt. De twee grote luchtbuizen zijn in de hal te zien en maken deel uit van het ontwerp.
De brede school De Meerkant is een duurzame school met een GPR score van 7,94.

Opdrachtgever: Gemeente Oldambt (Ontworpen onder Grunstra Architecten bna)

Opgeleverd in: 2011

 

De installaties van de school zijn geïntegreerd in het ontwerp.
De hal van de school met de hoofdentree.

 

Galerij naar de bibliotheek en de muziekruimte.
Kijken naar de leerlingen van de andere school.
Entree met veel licht (oriëntatie naar buiten).
Kinderdagverblijf met eigen buitenruimte.
Groepsruimte kinderdagverblijf
Groepsruimte onderbouw